Svenska English

Instrumentala Massivet möter vokalgruppen Kongero i en konsert fylld av nyfikenhet, skira klanger, tunga rytmer och ett hisnande intensivt sväng!

Kongero och Massivet driver folkmusiken framåt utan att kapa rötterna [...]de har hittat en synnerligen lyckad kombination i sina gemensamma nummer, även om de också står stadigt på var sitthåll.

Östersundsposten 28 maj 2016

Två moderna folkmusikband, grundade i den svenska traditionen, i ett möte mellan instrumental spelmansmusik och dikter av bl.a. de jämtska poeterna Alan Kristensson och Elsa Wahlén. »Vaerla vaken» är jämtska för »Världen vaknar».

Kongeros repertoar baseras på den vokala och instrumentala folkmusiken där det också ges stor plats åt egna kompositioner. De fyra sångerskorna utforskar och utmanar röstens möjligheter och bryter ny mark genom sina innovativa arrangemang.

Massivet spelar musik som kan beskrivas som »dansmusik i konsertformat». De växlar mellan att vara ett kraftfullt folkmusikaliskt storband och att skapa plats åt de fem solisterna. Massivet har utvecklat en sällsam dynamisk spännvidd och de låter improvisationen spela en viktig roll i sin musik.

I Vaerla vaken förenas de båda bandens kvaliteter. Vokal och instrumental musik möts, ett instrumentalt band tolkar vokal musik och vice versa. Produktionen består av nytt och gammalt, nya kompositioner och arrangemang, toner och berättelser från förr – allt presenterat av nio av dagens stilbildande folkmusiker.

http://www.kongero.se/

Kongero: Anna Wikenius, Anna Larsson, Lotta Andersson, Emma Björling